Zespół Szkół Ekonomiczno-Administracyjnych

24 października Światowym Dniem Walki z Otyłością - śniadanie Krystiana

Owsianka z mango - Krystian Staszczyszyn klasa 3et

Składniki na jedną porcję:

 

Płatki owsiane - 4 łyżki

Mak niebieski - łyżeczka

Mleko krowie lub roślinne wzbogacane wapniem - szklanka

Morele suszone - 3 sztuki

Orzechy nerkowca - łyżeczka

Orzechy włoskie - łyżeczka

Mango - średnia sztuka

Sposób przygotowania:

 

Płatki i mak zagotuj w mleku - gotuj do uzyskania oczekiwanej gęstości.

Mango zmiksuj na mus.

Morele posiekaj.

Wymieszaj wszystkie składniki z ugotowanymi płatkami.


Wartość odżywcza owsianki z mango:

 

Energia: 608 kcal

Białko: 17 g

Tłuszcz: 15 g

Węglowodany: 99 g

Błonnik pokarmowy: 12 g


Owsianka z mango jest dobrym źródłem:

Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;

Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

 

Kontakt

e-mail: zsea@zse.wroc.pl