Owsianka z mango - Krystian Staszczyszyn klasa 3et
Składniki na jedną porcję:
Płatki owsiane - 4 łyżki
Mak niebieski - łyżeczka
Mleko krowie lub roślinne wzbogacane wapniem - szklanka
Morele suszone - 3 sztuki
Orzechy nerkowca - łyżeczka
Orzechy włoskie - łyżeczka
Mango - średnia sztuka
Sposób przygotowania:
Płatki i mak zagotuj w mleku - gotuj do uzyskania oczekiwanej gęstości.
Mango zmiksuj na mus.
Morele posiekaj.
Wymieszaj wszystkie składniki z ugotowanymi płatkami.
Wartość odżywcza owsianki z mango:
Energia: 608 kcal
Białko: 17 g
Tłuszcz: 15 g
Węglowodany: 99 g
Błonnik pokarmowy: 12 g
Owsianka z mango jest dobrym źródłem:
Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;