Zespół Szkół Ekonomiczno-Administracyjnych

24 października Światowym Dniem Walki z Otyłością

24 października – Światowy Dzień Walki z Otyłością

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zalicza otyłość do chorób cywilizacyjnych oraz podkreśla rolę epidemii. 24 października obchodzimy Światowy Dzień Walki z Otyłością.

 

Problem otyłości dotyka coraz większą liczbę osób na świecie. W ostatnich latach również w Polsce poświęca się coraz większą uwagę temu zagadnieniu jako problemowi społecznemu i zdrowotnemu.

Obecnie pomimo mody na bycie fit i promocji zdrowia, otyłych mamy coraz więcej. Problem dotyczy nie tylko osób dorosłych, ale również dzieci i młodzieży.

Warto zrobić rachunek sumienia codziennych wyborów żywieniowych, patrząc przez pryzmat profilaktyki i prewencji nadwagi i otyłości.

 

W czasie pandemii COVID 19 i  wynikających z tego licznych obostrzeń nie powinniśmy zapominać, by dbać o zdrowie w szerszym kontekście. O co możemy zadbać sami? Regularna aktywność fizyczna, sen i wypoczynek, dobre odżywianie to filary zdrowia, odporności i dobrego samopoczucia. Gorąco zachęcam do troszczenia się o zdrowie, bo to świetna inwestycja na przyszłość.

 

Dzisiaj chciałam skupić się na jednym aspekcie zdrowego odżywiania. Na śniadaniu.

Często słyszę od uczniów, jak bardzo niedoceniana jest jego rola, a przecież to najważniejszy posiłek dnia, który ma dać nie tylko energię do nauki i pracy, ale również spełnia ważną rolę w profilaktyce zdrowotnej. Dobre śniadanie zjedzone w domu przed wyjściem do szkoły, drugie śniadanie czy lunchbox zabrane ze sobą do szkoły sprzyjają racjonalnym wyborom żywieniowym. Jeśli twoje śniadanie będzie smaczne, sycące i pełne składników, których potrzebujesz w ciągu dnia, to nie będziesz sięgać po przypadkowe, często niezdrowe przekąski i słodycze.

 

Poniżej prezentuję propozycje ulubionych śniadań zaprezentowane przez naszych uczniów.

Zapraszam do lektury.

Beata Kownacka

 

 

Omlet z twarożkiem grani, bananem i malinami

MOJE ULUBIONE ŚNIADANIE – Wiktoria Sienkiewicz

 

Przepis omlet:

1 jajko

35 g mąki (2 łyżki)

50 g jogurtu naturalnego

szczypta proszku do pieczenia

twarożek grani

Dodatki:

mrożone maliny

banany

(można dobrać inne dodatki, ale wtedy zmieni się ilość kalorii)

 

Sposób przygotowania:

Jajko, mąkę, jogurt i proszek mieszamy i wlewamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy pod przykryciem z obu stron. Gotowego omleta przekładamy twarożkiem i podajemy z bananem i rozmrożonymi malinami. Można polać sosem zero o smaku czekolady/wanili bądź innym- ulubionym.

 

! CAŁOŚĆ MA TYLKO OKOŁO 400 KCAL !

Bardzo polecam ten posiłek na dobry początek dnia, ponieważ nie zawiera cukru, a jest słodki (dla fanów śniadań na słodko), daje energię i syci między innymi przez zawartość banana i twarożku, poza tym jest to miła odmiana od przysłowiowej kanapki z rana i czas wykonania jest w miarę krótki, bo około 15 minut. Zachęcam do spróbowania! :)

 

 

Kontakt

e-mail: zsea@zse.wroc.pl